מהו המחיר שאנו משלמות כדי להישאר יפות?

יפה עם איפור

על פי מחקר של חברה שמייצרת דאודורנט טבעי, האישה הממוצעת מכניסה כ-515 כימיקלים לגוף שלה, לפני שהיא יוצאת מפתח ביתה בבוקר. השמפו מכיל 15 כימיקלים, הסומק 16, ליפסטיק 33, דאודורנט 15, בושם 250 וקרם גוף 32 כימיקלים.

התעשייה שמקדמת את היופי באמצעות מוצרים כימיים, עומדת על כך שמוצרים אלה בטוחים, והיא לא קושרת את השימוש בהם לסיכונים כמו סרטן השד. אבל יצרני קוסמטיקה ותעשיית הבשמים אומרים שהכמות שנמצאת בכל מוצר היא כה קטנה עד שהיא לא יכולה לפגוע בנו. עם זאת, קיימת דאגה הולכת וגוברת למספר המוצרים שנשים משתמשות בהם יומיום וההשפעה המצטברת של כל כך הרבה כימיקלים שבהם אנחנו משתמשים בכל יום לאורך כל החיים.

נבדוק למשל מרכיב אחד: Parabens. זהו אחד החומרים המשמרים הנפוצים ביותר בעולם. פרבנים נמצאים בכ-16,000 מוצרים: שמפו, ג'ל לשיער, ג'ל גילוח, קרם גוף, משחת שיניים ועוד. מספרים לנו כבר שנים שהפרבנים לא נספגים בגוף. אבל חוקרים רבים לא מסכימים עם אמירה זו. ד"ר ברברה אוליאוסו (B. Olioso), טוענת כי בין 20 ל-60 אחוזים מהפרבנים יכולים להיספג לתוך הגוף, ומחקרים מצאו קשר בינם לבין בעיות בריאות רציניות, כולל סרטן השד, כמו גם בעיות פוריות אצל גברים.

ממחקר שנערך על ידי אוניברסיטת קיוטו עולה כי פרבנים, שבעבר נחשבו כבטוחים, עלולים לעבור מוטציה ולהפוך לרעילים כאשר הם נחשפים לאור השמש. הם גורמים להזדקנות מוקדמת של העור ולסיכון מוגבר לסרטן העור. האם זה מה שאנחנו רוצות כשאנחנו מנסות להישאר יפות!

בניגוד לאמונה הפופולארית, הממשל האמריקאי לא מסדיר את נושא הבטיחות וההשפעה על הבריאות בטווח הארוך ואת הנזק הסביבתי שגורמים מוצרי הקוסמטיקה או מוצרי הטיפוח האישי. אתן יכולות להימנע מחומרים רעילים על ידי שימוש במוצרי קוסמטיקה אורגנית. הבעיה היא שלא תמיד אנחנו יכולות להיות בטוחות שאכן מדובר במוצר אורגני.

כשהמוצר הוא אורגני, המשמעות היא שכל התהליך, החל מאופן הגידול של הצמח, נעשה בהתאם לחוקים האורגניים. אבל, מה אם המרכיב האורגני מעובד עם כימיקלים סינטטיים, או מוצר שתהליך הייצור שלו כרוך בשימוש עם מרכיבים שלא נחשבים לאורגניים? לדוגמה, כל מי שיודע משהו על הסולבנטים (חומרים ממסים) בוויטמינים, יודע שנותרות במוצר שאריות כימיות רבות שלא מסולקות בתהליך הייצור, ואנחנו כצרכנים משלמים את המחיר על השימוש בוויטמינים אלה.

לתוויות של מוצרי קוסמטיקה שכוללות מילים כמו "צמחי", "טבעי" ואפילו "אורגני" – אין הגדרה משפטית. זה אומר שכל אחד יכול להדביק תווית על הבקבוק עם השם "טבעי" או "אורגני". חברות רבות שמייצרות מוצרים "טבעיים" או "אורגניים" אלה, מוסיפות כמה תמציות צמחים להרכב סינטטי של פולימרים (פלסטיק), סיליקונים, נפט ונגזרותיו, ניחוחות וצבעים מלאכותיים וחומרים מזיקים אחרים. לאחר מכן הן משווקות את המוצר תוך התמקדות בכמה מרכיבים נקיים, והתעלמות משאר המרכיבים, בתקווה שגם הצרכן יעשה אותו דבר.

אפילו מוצר שהכותרת שלו היא "אורגני", עלול להכיל כמה מרכיבים שאינם אורגניים. קראו את התוויות בזהירות והימנעו מהאלמנט הפרסומי. רגולציה אולי תתרחש בקרוב, אבל עדיין היא לא מבטיחה לנו הגנה מושלמת. בינתיים, עדיף לבחור במותגים שחושפים באופן מלא את רשימת המרכיבים שהמוצר שלהם כולל, ונושאים גם חותם בטיחותי של גוף מהימן.